miercuri, 2 septembrie 2009

„Copilăria în siguranţă”, la final


Campania „Copilăria în siguranţă” se apropie de final.

Odată cu apropierea de sfârşitul sezonului estival şi al vacanţei de vară, campania „Copilăria în siguranţă” a intrat pe ultima sută de metri.

În ultimele zile ale campaniei, voluntarii vor continua discuţiile cu părinţii şi bunicii aflaţi pe plaja din Mamaia, oferind sfaturi privind măsurile pe care le pot lua pentru a preveni dispariţia minorilor şi pentru creşterea siguranţei copiilor în timpul navigării pe Internet.

„Ne bucurăm că şi în acest an, campania noastră s-a bucurat de succes printre părinţii aflaţi pe litoral. Există numeroase tentanţii şi copiii pot fi foarte uşor păcăliţi, dacă nu ştiu la ce pericole se expun şi nu ştiu cum să se protejeze. Şi este rolul nostru să îi ajutăm, să îi învăţăm şi să ne asigurăm totodată că ştiu ce trebuie să facă pentru a se feri de aceste pericole, atât în viaţa reală, cât şi online”, a declarat Sanda Foamete, Senior Education Manager – Microsoft România.

„Campania a reprezentat o nouă oportunitate pentru noi de a trage un semnal de alarmă cu privire la dispariţia copiilor, care a devenit o realitate îngrijorătoare în România şi vrem să mulţumim tuturor celor care ni s-au alăturat în demersul nostru de a-i determina pe părinţi să comunice mai mult cu copii pe această temă, reducând riscurile de dispariţie a minorilor”, a declarat Patrick Danilevici, director de comunicare FOCUS.

Campania „Copilăria în siguranţă” s-a desfăşurat cu sprijinul Microsoft România, Centrul Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual FOCUS, Inspectoratul General al Poliţiei Române şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanţa, Fundaţia Nadia Comăneci şi organizaţia Salvaţi Copiii.

Jurnal de campanie – Capitolul 5


Peste 10.000 de persoane informate despre „Copilăria în siguranţă”

Peste 10.000 de părinţi, bunici şi profesori aflaţi pe litoral în luna august au primit informaţii despre măsurile pe care le pot lua pentru prevenirea dispariţiei minorilor, precum şi pentru creşterea siguranţei copiilor în timpul navigării pe Internet, în cadrul campaniei „Copilăria în siguranţă”.

Voluntarii campaniei, studenţi de la Universitatea Ovidius din Constanţa, alături de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa, au împărţit timp de trei săptămâni materiale informative gratuite sub formă de evantai conţinând sfaturi utile pentru părinţi şi copii şi au vizitat taberele de elevi de pe litoral explicând pe înţelesul copiilor cum se pot apăra în faţa potenţialelor pericole din viaţa reală şi online.

De asemenea, la fiecare final de săptămână, au fost difuzate concursuri radio prin care li se cerea persoanelor aflate pe plajă să răspundă la întrebări privind principalele acţiuni pe care părinţii trebuie să le ia pentru protecţia copiilor.

Atât copiii din taberele şcolare, cât şi câştigătorii concursurilor radio au primit premii constând în tricouri şi şepci ale campaniei „Copilăria în siguranţă”.

Toate materialele distribuite în perioada campaniei au promovat totodată şi numerele de urgenţă 112 şi 116 000, pentru apeluri gratuite în caz de dispariţie a unui copil.

Jurnal de campanie – Capitolul 4



„Nu plec de-acasă fără să las bilet pe masă”

Cei mai mulţi dintre copiii aflaţi în taberele de pe litoral ştiu că nu trebuie să plece de-acasă sau de lângă părinţi fără să ceară permisiune sau fără să spună cu cine pleacă, unde şi pentru cât timp, au aflat voluntarii campaniei „Copilăria în siguranţă” prezenţi în taberele şcolare pentru a distribui materialele informative şi promoţionale ale campaniei.

În fiecare săptămână din luna august, voluntarii campaniei „Copilăria în siguranţă” au discutat cu elevii şi profesorii din tabere despre prevenirea dispariţiei minorilor şi siguranţa pe Internet.

Întrebaţi despre cum procedează când merg la joacă, copiii au povestit că părinţii i-au învăţat de mici să nu iasă din casă fără să îi anunţe sau, dacă aceştia sunt la muncă şi nu răspund la telefon, să lase un bilet la vedere unde să spune unde şi cu cine au plecat.

Unii dintre copii s-au plâns că mama îi sună foarte des să îi întrebe unde sunt şi în compania căror persoane, deşi înţeleg totuşi că mama îi iubeşte şi nu vrea să li se întâmple ceva rău.

„Eu nu pot să plec nicăieri dacă nu îmi dă mama voie. Şi dacă nu răspunde la mobil, pentru că e ocupată, trebuie să stau în casa până când mă sună ea şi îmi spune că pot să ies la joacă. Am avut un vecin care a plecat în parc şi s-a întors târziu şi mama lui nu ştia nimic de el şi era foarte speriată. De atunci, mama nu mă mai lasă să plec fără să ştie ea înainte”, a povestit un băieţel.

Voluntarii campaniei „Copilăria în siguranţă”, cu sprijinul poliţiştilor de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanţa, le-au explicat copiilor care sunt pericolele pe care le pot întâmpina dacă acceptă să însoţească persoane necunoscute sau fără să comunice cu părinţii, bunicii sau profesorii despre intenţia de a pleca de lângă aceştia.

Copiii din tabere au mai fost învăţaţi şi despre comportamentul pe care ar trebui să îl aibă în caz că se pierd de părinţi în zone aglomerate sau despre informaţiile pe care le pot furniza într-o discuţie cu cine cunoscut doar pe Internet.