miercuri, 2 septembrie 2009

Jurnal de campanie – Capitolul 4„Nu plec de-acasă fără să las bilet pe masă”

Cei mai mulţi dintre copiii aflaţi în taberele de pe litoral ştiu că nu trebuie să plece de-acasă sau de lângă părinţi fără să ceară permisiune sau fără să spună cu cine pleacă, unde şi pentru cât timp, au aflat voluntarii campaniei „Copilăria în siguranţă” prezenţi în taberele şcolare pentru a distribui materialele informative şi promoţionale ale campaniei.

În fiecare săptămână din luna august, voluntarii campaniei „Copilăria în siguranţă” au discutat cu elevii şi profesorii din tabere despre prevenirea dispariţiei minorilor şi siguranţa pe Internet.

Întrebaţi despre cum procedează când merg la joacă, copiii au povestit că părinţii i-au învăţat de mici să nu iasă din casă fără să îi anunţe sau, dacă aceştia sunt la muncă şi nu răspund la telefon, să lase un bilet la vedere unde să spune unde şi cu cine au plecat.

Unii dintre copii s-au plâns că mama îi sună foarte des să îi întrebe unde sunt şi în compania căror persoane, deşi înţeleg totuşi că mama îi iubeşte şi nu vrea să li se întâmple ceva rău.

„Eu nu pot să plec nicăieri dacă nu îmi dă mama voie. Şi dacă nu răspunde la mobil, pentru că e ocupată, trebuie să stau în casa până când mă sună ea şi îmi spune că pot să ies la joacă. Am avut un vecin care a plecat în parc şi s-a întors târziu şi mama lui nu ştia nimic de el şi era foarte speriată. De atunci, mama nu mă mai lasă să plec fără să ştie ea înainte”, a povestit un băieţel.

Voluntarii campaniei „Copilăria în siguranţă”, cu sprijinul poliţiştilor de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanţa, le-au explicat copiilor care sunt pericolele pe care le pot întâmpina dacă acceptă să însoţească persoane necunoscute sau fără să comunice cu părinţii, bunicii sau profesorii despre intenţia de a pleca de lângă aceştia.

Copiii din tabere au mai fost învăţaţi şi despre comportamentul pe care ar trebui să îl aibă în caz că se pierd de părinţi în zone aglomerate sau despre informaţiile pe care le pot furniza într-o discuţie cu cine cunoscut doar pe Internet.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu